ציוד טיולים – כך תשמרו עליו בקלות ולאורך זמן

24/02/2018 · על ידי עומר זיו

שמירה על ציוד טיולים
הקיפול של הציוד בשטח אינו תמיד נוח. לפעמים הוא דורש קצת יותר סבלנות. הקפידו על אסטתיות וקיפול יעיל ובכך תשמרו על חיי המוצר לאורך זמן.

ציוד טיולים זה דבר יקר. נעליים, תרמיל, פנס ראש, אוהל וביגוד מקצועי יכולים להגיע למאות ואלפי שקלים. המטרה היא כמובן להשתמש בהם כמה שיותר מבלי לשלוח אותם לתיקון או לקנות חדש. הנה כמה פעולות שאני מקפיד לעשות על מנת לשמור על ציוד הטיולים שלי לאורך זמן.

נעליים – למרוח ווקס:

נעליים הם ציוד טיולים יקר עם בלאי טבעי מאוד גדול. מטיילים בתדירות גבוהה ישחקו נעליים מהר מאוד – גם את “הנחשבות” שבשוק.

בין אם יש לכם נעל עשויה עור מלא או עור הפוך, יש להקפיד למרוח עליה ווקס. קחו לדוגמא נעל טיולים עשויה עור שמתמלאת בוץ ומתייבשת. תוך יום בשמש היא הופכת לגוש אבן. הגפה והעור מתייבשים ועשויים להיסדק ולהישבר בקלות. תפרים בנעליים ישמחו גם לחיפוי קל של הגנה. אני נוהג להשתמש בווקס של חברת Nikwax ומעדיף את הקרם על פני התרסיס. שפורפרת אחת מספיקה להמון זמן. הנעל האחרונה שהייתה לי החזיקה מעמד 4 שנים רק בזכות טיפול מסור.

זוהי סדרת הפעולות שאני מבצע על הנעליים שלי מדי כמה טיולים:

  1. דואג להתיר שרוכים ורק אז לחלוץ את הנעל. הפעולה שבה אנחנו מתעצלים וישר שולפים את הנעל מבלי להתיר שרוכים, שוברת את חלקה האחורי שמחזיק את העקב. אולי לא תראו את זה קורה, אבל בהחלט תרגישו יום אחד שהרגל כבר לא תפוסה בתוך הנעל כמו פעם.
  2. מנקה את הנעל מלכלוך גס.
  3. מורח ווקס. ממליץ לחמם טיפה את הנעל בשמש לפני כן ואז למרוח באמצעות מטלית ובעזרת הידיים את כל הנעל (גפה, תפרים, חיבורים) פרט לסוליה.

הנה סרטון קצר שמסביר ומדגים את החשיבות בטיפול בנעליים:


תרמיל – לסגור את הקליפסים:

הקפידו לסגור את הקליפסים בתום השימוש. לא משנה אם זה תרמיל גדול או קטן, הקפידו להקליק את רצועות המותן והחזה. פעמים רבות מניחים את התיק על הרצפה ואחד הקליפסים זרוק. הוא רק מחכה למישהו שידרוך עליו וישבור אותו (לא לכל תרמיל יש חלקי חילוף זמינים). אחד המקומות שהכי צריך לזכור זאת הוא כשזורקים את התרמיל לתא המטען של הרכב או האוטובוס.

תרמיל בשטח עם קליפס שעשוי להישבר
דוגמא לצורה בה קליפסים בדרך כלל מונחים. תסתכלו בצד ימין למטה בתרמיל. זהו קליפס רצועת מותן שהוא סופר חשוב. אם לא הייתי לבד במסלול ייתכן והייתי לפחות דוחף אותו אל מתחת לתרמיל. לא בכל פעם צריך להקליק.

פנס ראש – להוציא את הסוללות:

נגמר הטיול? חזרתם הביתה? הקפידו להוציא את הסוללות מהפנס. הרבה פעמים עובר זמן רב עד השימוש הבא ולכן מומלץ לנקות את המגעים מגרגירי חול, אבק ולחות שנכנסו פנימה. השארה של סוללות בפנס תיצור קורוזיה ותהרוס אותו.

פנס ראש על החול
פנס מצופה בחול. גם בשטח אפשר לפתוח רגע ולנקות. בבית אני כבר מוציא את הסוללות ואפילו עובר עם מברשת קטנה על המגעים.

אוהל – קיפול מקלות מהאמצע:

האמינו לי, אתם לא רוצים לבלות לילה שלם בנסיון לחבר את הגומי שמחזיק את המקלות של האוהל. פירקתם את האוהל בבוקר, הקפידו להתחיל את קיפול המקלות מהמרכז והחוצה. כך תשמרו על מתיחה קבועה בגומי המחזיק את כל הפרקים. אם חזרתם עם אוהל רטוב שלא הספיק להתייבש, הקפידו לתלות ולייבש את מה שצריך.

שק שינה – לדחוס ולא לגלגל:

פעם, ממש מזמן היה נהוג לקפל שקי שינה בדומה לאוהל. להניח על הרצפה, לקפל לחצי ולגלגל. המאבק והעצבים היו מגיעים בנסיון לדחוס את השק שינה המגולגל לשק הכיווץ. אז זהו, שאין בזה צורך.

כאשר אנחנו מגלגלים את השק”ש (במרבית הפעמים באותו אופן) אנחנו פוגעים כל הזמן בסיבים האחראים על החימום. דחיסה של השק”ש בצורה מפוזרת לחלוטין מונעת פגיעה חוזרת באותם סיבים. כך זה עובד:

  1. יש לתפוס את השק”ש ביד אחת ואת שק הכיווץ ביד השניה ולדחוף השק”ש פנימה. בשקש”ים מדגם מומיה התחילו בחלק הרחב.
  2. הגעתם הביתה? האידיאל הוא להוציא את השק”ש ולאחסן אותו בשקית גדולה ולא במצב דחוס. ככה תשמרו על היכולות שלו לחמם אתכם.
אחסון שק שינה
על מנת לשמור על איכות השק”ש ויכולת החימום שלו, מומלץ לאחסן אותו בצורה לא מכווצת. אני מחזיק אותו מעל הארון ובתוך שקית כפי שרואים בתמונה.

ביגוד – כביסה על פי ההוראות:

מטיילים עם ביגוד חכם שמונע קרינה או מנדף זיעה? סביר להניח שיש לכבס אותו ללא מרכך ועד 30 מעלות. תמיד תסתכלו על הפיתקית הצמודה לבגד. שימו לב להוראות ולטמפרטורה המותרת בעת הכביסה. אמנם זה בלתי נמנע שהאיכות לא תרד ככל שעובר הזמן, אבל מה איכפת לנו לנסות לעכב זאת. נכון גם לאביזרים כמו כובע גרב, גרביים ותחתונים. הנה לינק למדריך לקריאת סמלי כביסה.

הוראות כביסה לביגוד
כביסה על פי הוראות היצרן היא הכרחית לשמירה על איכות הבגד. הנה פירוש זריז לסמלים מימין לשמאל: איסור על ייבוש במכונה, אסור ניקוי יבש, אסור לגהץ, איסור הלבנה וטמפ’ מירבית.

יש לכם טיפים משלכם לשמירה על ציוד טיולים? אשמח לדעת. השאירו תגובה.

התגובות שלכם

8 תגובות על “ציוד טיולים – כך תשמרו עליו בקלות ולאורך זמן

  1. הצלחת לחדש לי, תודה. גם את מקלות ההליכה שלי אני לעיתים שוטף מחול או נוהג לפחות לא לנעול אותם חזק מאוד.

  2. פוט-פרינט לאוהל, כיסויי תרמיל, בנסיעות אני עוטף את קצוות מקלות ההליכה כדי להגן על התרמיל מקריעה.

  3. שק שינה פוך – לשמור בבית במצב פרוס ולא מקופל בתוך השק כיווץ
    מקלות הליכה – לעבור עם מטלית לחה בסוף טיול
    סכינים – לנקות לאחר שימוש

  4. יש טיפול מסויים לנעליי gtx?
    וכשתיק לא בשימוש כדאי להרפות את כל הרצועות כדי לא להעמיס על התפרים, נכון?

    1. האם כוונתך לנעליים עם מימברנת גורטקס? איזו נעליים יש לך?
      וכן כשהתיק לא בשימוש, במיוחד אם הוא חזר מהשטח ומלא בחול אז אחרי שטיפה (וגם אם אין כוח לשטוף) עדיף לשחרר את הרצועות. אחרי תקופה ממושכת שהתיק מונח בצד הרצועות ממש קשות והפתיחה. לגבי התפרים, הם נועדו לעמוד בעומס אז פחות מדאיג. אין ספק שזה מאריך את חיי התיק.
      תודה, זאת תגובה חשובה.

  5. כן. יש לי נעליי מרל דגם moab fst mid gtx
    יש דרך הגיונית לנקות תיק שק כשהוא לא נכנס למכונת כביסה?

    1. לגבי הנעליים: מעבר למריחת ווקס והסרת שכבות בוץ או לכלוך מהגפה אין צורך בטיפול נוסף לדעתי. לא כיבסתי תיק מעולם, הייתי מניח או תולה אותו ושוטף אותו עם צינור מים. לא רואה סיבה לנקיון יותר קפדני לציוד הזה.

Comments are closed.