נחל כזיב – המסלול המעגלי האידיאלי בגליל העליון

28/07/2017 · על ידי עומר זיו

משך הטיול

יום שלם

אורך המסלול

9 ק"מ

דרגת קושי

  • קשה

למי מתאים

  • מתחילים
  • מטיבי לכת

עונה מומלצת

  • חורף
  • סתיו
  • קיץ
  • אביב

סוג מסלול

מעגלי

כולל/לא כולל כניסה למים

כולל

ציוד חובה

עלויות נלוות

איזור הטיול

נחל כזיב הוא בדיוק ההפך ממה ששמו עשוי להזכיר. יש בו מים זורמים כל השנה, תצפית ומבצר צלבני מהסרטים, חורש ים תיכוני מרשים ונקבת מעיין מדליקה להרפתקנים שבינכם. אם ממש יש לכם מזל אז גם תבחינו ביחמורים החיים בנחל.

שימו לב: נכון לתאריך 25.9.21 קיימת אזהרה על זיהום בבריכות עין טמיר וחרדלית. לעדכונים ובטרם יציאה למסלול מומלץ מאוד לבדוק את עמוד המבזקים של רשות הטבע והגנים כאן.

נחל כזיב

לפני שמתחילים – חובה לקרוא:

  • המסלול האידאלי לטעמי הוא זה היורד ממבצר מונפורט אל הנחל ועולה חזרה למצפה הילה – זה המסלול המובא כאן.
  • מומלץ להתחיל מוקדם את הטיול. בימי קיץ המעיינות מושכים אליהם המון מטיילים.
  • הכניסה לשמורה עם כלבים אסורה.
  • בקטעי ההליכה במים יש ללכת בזהירות מחשש להחלקה.
  • עיקר המאמץ בטיול זאת העלייה חזרה למצפה הילה אולם רובה בצל.
  • ההליכה בנקבת עין טמיר היא בחושך מוחלט. המקום צר ולכן ההתנסות אינה מיועדת לכל אחד.
  • הצטיידו במפת סימון שבילים מספר 2.
  • לאורך הנחל פזורים פחי אשפה.

נחל כזיב ומבצר המונפורט – תחילת המסלול:

  • לנקודת ההתחלה והחניה: יש לחלוף על פני הכניסה ליישוב מצפה הילה. מכאן יש לעקוב אחר סימון שבילים אדום (היצמדו לימין) המוביל אתכם בדרך עפר אל רחבת החניה.

  • waze: חניון נחל כזיב – וודאו כי הוא אכן לוקח אתכם לנקודת החניה הנמצאת כ-5 דקות נסיעה ממצפה הילה. לחצו כאן לפתיחת האפליקציה.

מנקודת החניה יש להמשיך ברגל עם סימון השבילים האדום. הדרך בתחילתה רחבה ובהמשך הופכת צרה יותר להולכי רגל בלבד. אחרי קילומטר וחצי במגמת ירידה כבר תמצאו את עצמכם במצודת המונפורט המדהימה. מומלץ לסטות מן המסלול ולעלות אל המרפסת המשקיפה מערבה מתוך המצודה. רק שימו לב שהשביל האדום עוקף את המצודה מימין (מצפון) ולשם יש לחזור על מנת להמשיך מטה אל אפיק נחל כזיב.

נחל כזיב מבצר המונפורט

ממצודת המונפורט לנחל כזיב:

אחרי הביקור במצודה ממשיכים עם הסימון האדום המזגזג מטה עד לאפיק נחל כזיב (30-40 דקות ירידה). הירידה איננה ארוכה והתוואי בה תחילה סלעי ולאחר מכן שטוח. כאשר תגיעו כבר קרוב לערוץ נחל כזיב תבחינו בשרידי טחנות קמח שניצלו את מי הנחל בעבר (מחזה דומה שיש בהרבה נחלים בצפון). מנקודה זו רצוי להמשיך טיפה קדימה, שם יש צל בו אפשר לנוח ולשתות.

נחל כזיב – סימון ירוק:

מהרגע שהגעתם לאפיק הנחל יש לבחור בסימון השבילים הירוק ולפנות ימינה (מזרחה). מכאן ועד לעין טמיר והבריכות מתחילה הליכה שאורכה 3 ק”מ. התוואי של הדרך בהתחלה נוח ואחרי 1 ק”מ בערך מתחילים ללכת ממש באפיק הנחל ובתוך החורש (אפשר להחליף לסנדלי הליכה במים). היצמדו כל הזמן לימין. קיימת דרך עפר שהולכת מעל הערוץ ואם ממשיכים בה מפספסים את אחד החלקים היפים במסלול ובו לא מעט בריכות מים קסומות.

נחל כזיב
בריכת האלה – אחת מפינות החמד המדליקות לאורך הנחל.

עין טמיר:

לקראת סיום קטע ההליכה במים ולפני ההגעה לעין טמיר תגיעו אל בריכה נוספת (ראו תמונה), יחסית גדולה ומפנקת, שהרבה מטיילים נוטים לעצור בה. קצת לפניה תבחינו בשלט סימון שבילים המצביע לכם גם על המשך הדרך וגם על דרככם חזרה למעלה דרך סימון שבילים שחור – אחרי שתרחצו במעיינות הנחל, תצטרכו לחזור לנקודה זו ולהתחיל לעלות חזרה לרכב.

נחל כזיב

טיפ קטן: מרבית המטיילים עוצרים בבריכה הגדולה והשאר ממשיכים לבריכות של עין טמיר (שם אין כל כך צל אגב). בין שני המקומות הללו מומלץ להיכנס בתוך החורש ולחפש את הפינות חמד היחסית ריקות מאנשים. כך תהנו ממים וצל ויותר שקט.

נקבת עין טמיר:

נקבת עין טמיר נמצאת בגדה הדרומית של הנחל. ההליכה בנקבה היא בחושך בלבד ולכן יש להצטייד בפנס. מסביב לנקבה מלא גומחות דמויות אמבטיה מלאות במים.

נחל כזיב עין טמיר

לסיום המסלול – עולים חזרה למצפה הילה:

עין טמיר הוא קצה המסלול המומלץ כאן. כעת זה הזמן לבחור את הבריכה שהכי בא לכם לרבוץ לצידה וליהנות. מכאן יש לחזור חזרה למפגש סימון השבילים ירוק-שחור ולהתחיל בעלייה על מנת לצאת מאפיק הנחל.  יש לבחור בסימון השבילים השחור. שימו לב: בחלקים מסוימים העלייה תלולה ולכן אין למהר. אורכה 2.5 ק”מ וגובה הטיפוס הוא 300 מטרים. זמן משוער: שעה וחצי שרובם בצל. במהלך העלייה תבחינו בפיצול שבילים שחור-כחול ויש להמשיך ולהיצמד לשחור. סוף המסלול הוא בחניית הרכבים.

לפעמים יש מזל. יחמור מטייל לו בנחל כזיב.

אפשרויות לגיוון המסלול:

  • מעין טמיר ניתן לצאת מאפיק הנחל גם לכיוון צפון אל חניון הזיתים. המעוניינים בכך יחנו רכב נוסף בנקודה זו ולאחר הביקור בעין טמיר יש לעלות בסימון השבילים הכחול הנמצא מצפון.
  • חניון הזיתים נמצא בפארק גורן ובו שולחנות פיקניק וחניון לילה עם ברז מים.
  • יש לקחת בחשבון שהעלייה תלולה וקשה. אורך המסלול לבוחרים בנקודת סיום זו הוא 6.5 ק”מ (לא מעגלי ודורש הקפצת רכבים).

***
המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת מצב השמורה ולשקול טיול עם מדריך מוסמך במידת הצורך.

התגובות שלכם

23 תגובות על “נחל כזיב – המסלול המעגלי האידיאלי בגליל העליון

  1. עשינו את המסלול אני ובן זוגי. בני 55. אנחנו אוהבי לכת . העליה מהנחל אל מצפה הילה הייתה מאד מאד קשה . מאד תלולה..ארכה כשעתיים ודרשה המון מאמץ ! המסלול הזה לא מתאים למשפחה . ואם משפחה אז אולי ילדים מגיל 15 ומעלה , ילדים שרגילים למאמץ בטיולים !!. בטח לא פחות. על השלט בכניסה לשמורה כתוב שזה מסלול למיטיבי לכת ! ויש הבדל בין אוהבי לכת למיטיבי לכת !! מעבר להמלצתי זו הירידה למונפורט קלילה וכיפית. הנחל יפהפה, זרימה מטריפה, המון ברכות שכיף להתהלך בתוכן, מים צלולים פשוט תענוג אמיתי, איזו ארץ יפה יש לנו !! כיף !
    איריס

  2. בעיקבות התגובה של איריס בראון, החלטנו לעשות את המסלול הפוך. ירדנו קודם לעין טמיר במסלול השחור, פנינו שמאלה לאורך הנחל במסלול הירוק ועלינו למונטפורד במסלול האדום. פגשנו הרבה מטיילים בכוון ההפוך כמו שמומלץ כאן.
    העליה למונטפורד קצת תלולה אך מסתיימת מהר, עבורי היא הייתה עדיפה על העליה המתונה והארוכה אם היינו בוחרים לעשות את המסלול הפוך.
    ברור לי שאם אעשה אותו פעם נוספת אחזור על אותה הדרך.
    הנחל מדהים ביופיו.
    תודה על המלצה לטיול מופלא,

    1. היי גל. חניון הלילה המומלץ ביותר הוא חניון הזיתים, מצפון לנחל כזיב.

  3. היינו אתמול 29.11.19- מסלול מהנה ויפה. מים זורמים בנחל. שימו לב- לא לפספס את המסלול הירוק שהולך בתוך הנחל(!) אין צורך בנעלי הליכה במים ומגבות גי אפשר לחצות מבלי להירטב.
    העליה בשחור חדה בהתחלה אבל לא ממש נוראית זמן נטו בליחה לקח לנו 2:45ש
    ניתן לחנות בחיבור השבילים שחור-אדום ואז חוזרים ישר לרכב.

    חניית לילה- חניון הזיתים היה מלא והוא דווקא סביר אבל לא יותר- מרחק נסיעה קצר מאוד לחניונים בפארק גורן יקח אתכם לחניונים עם מים ולא עמוסים. מומלץ.
    תהנו

  4. עשינו אני ובן זוגי את המסלול כפי שמומלץ כאן, חיינו בחניון נחל כזיב, המשכנו למונפורט, הגענו לעין טמיר ולבריכות, ואז חיפשנו את הסימון השחור למצפה הילה, שום כלום ושום דבר.
    השילוט מבלבל ולא ברור, ראינו שילוט למעליא , להר זיו ואבירים ושילוט למונפור, שום מצפה הילה לא הוזכר.
    הסימון השחור מעין טמיר הופיע רק לאחר שעלינו לכיוון אבירים. והמסלול השחור הוא קטסטרופה, עלייה חדה במסלול שכולו סלעים והמסלול הוא לא למטיבי לכת אלא לנינג’ות . בסוף המסלול השחור הגענו לאבירים, שזה בדיוק 21 קמ מחניון הנחל ששם היה הרכב.
    נאלצנו לתפוס טרמפ חזור. למזלנו בחור בשם סרי עזר לנו.
    בסימון השחור להר זיו לאבירים – לא לעלות!
    ותעשו לי טובה, אם אתם לא מדויקים, אל תפתחו אתר.

    1. שלום הילה. אנא שימי לב שלמסלול המתואר כאן מצורפת מפה בסוף הטקסט. כמו כן כתוב לפני תיאור המסלול שיש לעיין במפה זו על מנת להבין את המסלול.
      הפסקה המסבירה איך לחזור מתארת במפורש שיש לחזור בשביל שבאתם ממנו חזרה לפיצול שבילים. נראה שהמשכתם אחרי עין טמיר והגעת לעלייה לאבירים שהיא אכן עלייה קשוחה ובדיוק לכיון השני.
      על כל פנים, נחדד זאת. תודה על השיתוף.

  5. טיילנו אתמול (זוג בגילאי 57-60) 14.6.20 במסלול המעגלי של נחל כזיב, שמתחיל ונגמר ליד מצפה הילה. חנינו כ-200 מטר לפני התחלת השביל האדום/שחור. אפשר לחנות ממש צמוד להתחלת השביל, ולחסוך את ההליכה הזו. רצוי לא להיכנס עם הרכב ממש לתוך התחלת השביל, כי הוא צר וקשה להסתובב בו. מגרש החניה שעל השביל (שהבנתי שעולה לחנות בו 25 שקל) היה סגור. לפי עצת המטיילים פה ירדנו ימינה במסלול השחור, היותר ארוך. המסלול יפה, ארוך ומתעקל, אבל רוב רובו בצל. הבנתי למה המליצו לרדת בשחור ולעלות באדום – השחור הרבה יותר ארוך, אם כי העליה באדום גם לא קלה, ויותר תלולה. איך שמגיעים לנחל פונים ימינה, ותכף מגיעים לעין טמיר. השתכשנו בבריכה הגדולה. היו אנשים, אבל לא היה עמוס מדי, למרות שהיה שבת. המים צוננים, אבל לא נורא. כיף גם לשכב מתחת למפלונים, עושה מסג’ בגב. המשכנו בסנדלים בשביל הירוק, שצמוד לנחל הזורם והשופע – ממש הרגשה של חו”ל. מדי פעם נכנסנו לתוך הנחל. המים נקיים, עם הרבה דגי כפף ששוחים נגד הזרם. היו אנשים בכל מקום, אבל בכמות סבירה. הלכנו במסלול הירוק עד למונפורט, במשך כשעה. השביל עובר מדי פעם בתוך הנחל, הזדמנות לשטוף את הראש במים הקרירים. עוד לפני המונפורט הזרם קצת נחלש, כנראה עקב שאיבה. השביל הירוק גם מוצל, אבל באיזור המונפורט כבר לא. העליה למונפורט תלולה יחסית, ולא מוצלת כמעט לגמרי. במונפורט יש תצפיות יפות. מהמונפורט פונים שמאלה, בשביל רחב ומוצל, עליה קצת פחות תלולה אבל ארוכה. בסה”כ לקח לנו כל המסלול, עם השכשוך ועם עצירה במונפורט כ-5 וחצי שעות. למרות העליה הדי קשה והשפשוף שקיבלתי מהחלקה קטנה במים – היה הנאה צרופה. אכלנו אחרי הטיול במסעדה המזרחית אל הואדי במעיליה – נחמד ושקט, חומוס טוב, לא כל כך זול.

  6. טיול מדהים! תודה עומר על סיפור דרך מפורט ומדוייק.
    הכניסה לנחל (בעיקר בהתחלה) מאד חלקה, יש לשים לב ולהיזהר
    8 שעות טיול, הליכה נטו 4.5 שעות (העליה בסוף לקחה לנו שעה עד הרכב) – מטיבי לכת

    מלא מים וכיף גדול! רק תשמרו על הנקיון

  7. למרות שיש תמונה של אדם המטייל עם כלב בכניסה למסלול יש שלט שאוסר בבירור על כניסת כלבים לשמורה דבר שהייתי חושב שכדאי לציין כדי שאנשים לא יסעו שעתיים ויגלו שהם לא יכולים לטייל(כמונו).

  8. טיילנו אתמול בנחל, קבוצה של 14 איש, המסלול באמת אחד הנדירים והיפים בארץ! המלצתי לרדת לכיוון המונפורט במסלול האדום ולעלות במסלול השחור
    המוצל כולו ונוח יותר. שימו לב למדרגות העץ הרעועות בעלייה לתצפית במבצר המונפורט! אכן, גם אנחנו חווינו מטיילים עם כלבים במים… טיילו ותיהנו.

  9. שימו לב:
    הרישום: waze: “חניון נחל כזיב” הוא שגוי ומטעה. רשמתי את זה בוייז וזה הביא אותי לחניון אחר מרחק 20 דקות נסיעה.
    וודאו שאתם נוסעים למבצר המונפורט או למצפה הילה.
    מלבד זה, המסלול מקסים, ממש כמו שמתואר

    1. תודה תמר. חידדנו את דרכי ההגעה. בדקנו שוב בווייז ולא מצאנו שהוא לוקח לנקודת חניה לא נכונה. הוספנו חידוד בנושא.

  10. אשמח להבין האם המסלול מתחיל ומסתיים באותה נק’ חניה? חוזרים למקום החניה? ( מגיעים עם רכב אחד(

  11. טיול מעולה. הכל בהיר ונהיר. מסלול שמשלב מים , פרחי סתיו, עצים כולל קטלב, צל לאורך כל הדרך, שכשוך במים לא היו הרבה אנשים (יום שישי). העליה ממש פשוטה. שעה ועשרים. אנו בני 61 ו 68

  12. עשינו את המסלול המוצע כאן ב04.06.22; נושקים ל50, בכושר סביר +, הגענו ב09, ירידה תלולה ומלאת נוף והדר, עצירה לקפה של בוקר בנחל למטה. המשך שכשוך במים, כניסה בחלק של המפלים בדיוק לפני העלייה למצפה הילה בפיצול ירוק שחור כמתואר ( יש לשים לב = אם הגעתם לברית הדלקים, חזרו אחורה. בכל מקרה, הפיצול מימין לשביל הירוק, מתחבא מעט במעלה הדרך…).
    עלייה תלולה אך כאמור תלויית כושר וניתן לנוח בצל הרב. לנו לקח כ35-40 דק ללא עצירה עד לחנייה ממנה באנו.
    סה”כ כ5 שעות עם עצירות ושכשוכים ( לא נכנסנו לנקבה, העדפנו את הקפיצות במפלונים:).

    תודה על השיתופים, מסלול יפה ומהנה.

  13. עשינו עכשיו את המסלול, מאוד יפה.
    אך סיימנו בחניון הזיתים לאחר שביצענו את כל ההוראות לפי סיפור הדרך.

  14. עשינו אתמול את המסלול, כיף גדול. ירדנו באדום (אכן ירידה תלולה ועדיף לרדת אותה מאשר לעלות, לדעתי לפחות). ההליכה בתוואי עצמו היתה על הכייפאק. בחיל ורעדה התחלנו את העליה חזרה דרך השחור… היה קשוח אבל (!) בתור מי שרחוקה מלהיות “מיטיבי לכת”, יכולה להגיד שהיה הרבה פחות נורא ממה שתיכננתי. עשינו את העליה בבערך 50 דקות, כולל 3 עצירות של 5 דקות בשביל לשתות מים בנחת. קשה (ולפרקים קשה פלוס) אבל ממש לא הטרגדיה שחשבתי שתהיה 🙂 רק לבוא במצברוח טוב!

  15. היי,הסבר מדוייק , מסלול מהממם, בשבת עמוס,מומלץ באמצע השבוע.
    אני עם קרע במיניסקוס ועשיתי את המסלול לאט אך בטוח.
    תודה רבה????????

Comments are closed.