שביל הר הנגב אליו יצאתי הוא טרק המתאים לפתיחת שנה חדשה (תשע"ח). בהחלט מסתדרת לי העובדה שיצאתי לטרק הזה ערב ראש השנה, חג המוקדש לחגיגות ראשיתו של האדם. בשונה מטרקים אחרים, מדגיש הטרק הזה יותר מכל את נוכחות האדם. במקרה הזה במרכז הנגב. זהו טרק למתחילים, לרוכבי אופניים ולכאלה שמחפשים משהו שונה. אורכו 3-5 ימים. הנה סיפור דרך בתמונות.
שביל הר הנגב – יום הליכה 1 | ממרחב עם למדרשת בן גוריון:
אורך המסלול: 13 ק"מ | מילוי מים: מרחב עם, תחנת דלק שדה בוקר | לינה: מדרשת בן גוריון, חניון נחל צין.
חובבי המדבר ודאי כבר יכירו חלק מן המסלולים בהם עובר שביל הר הנגב. סימונו הסגול של השביל ברור כבר מתחילתו. מכיוון שהכרתי חלק מן המסלולים עשיתי מספר שינויים ביום השני. אולם, היום הראשון מוקדש כולו לרכס חלוקים. מבין הרכסים שנחבאים אל הכלים, או כזה שחי בצל של נחל צין ועין עקב.



בהמשך המסלול מתחברים לצומת חלוקים ולחניון הרועה. מכאן ההליכה היא בשדה צין ובמרחב שבין קיבוץ שדה בוקר למדרשת בן גוריון. מומלץ מאוד לא לוותר על ההליכה לאורך המצוק הצופה אל נחל צין. בנקודה זו, זכיתי להתרחשות מסוג "מלך האריות". בעודי צועד לאורך המצוק, עדר יעלים פשוט טס מן המקום בו עמדתי אל הצד השני, כאשר כולם בורחים מן הכלבים של תושבי המדרשה שמחפשים להשתעשע. בשניות דילגו היעלים אל הצד השני.


יום הליכה 2 | ממדרשת בן גוריון לעבדת הנבטית (דרך האוהלים):
אורך המסלול: 15 ק"מ | מים: מרכז המבקרים מצוק הצינים, יאהלה קמפ, אוהל עיד | לינה: חניון הלילה (מסומן במפה) מול אוהל עיד או באוהל עיד (בתשלום).
היום השני בשביל הר הנגב הולך בתוואי מעלה דבשון ונחל עקב. מכיוון שהכרתי את המסלול החלטתי לשנות קצת ולעלות דרך נחל חווארים ונחל קרקש ושביל האופניים (תודה לשי יגל על הטיפ) עד לצומת ציפורים ומשם להר מחיה ודרומה דרך הכפרים הבדואים.


ניתן לומר שהיומיים הראשונים בטרק עונים על הציפיות. התחלה נינוחה ביום הראשון ונוף עוצמתי ביום השני אם דבקתם במסלול המקורי והלכתם בתוואי מעלה דבשון ונחל עקב כולל טבילה בעין עקב. לאחר מכן , המרחב שבין צומת ציפורים לחורבת עבדת הקדומה מזמין את המטייל לחוויה אחרת – הליכה במרחב הבדואי של שבטי ג'נביב וקשחר.






יום הליכה 3 | הר ערקוב:
אורך המסלול: 12 ק"מ | מים: אין, רק בתחילת המסלול בתחנת הדלק.
הלינה אצל עיד הייתה חוויה שונה. בעוד זכינו ליחס אישי אצל סאלם, כאן בעיקר היינו כזבובים על הקיר. קיבלנו אוהל משלנו, לקחנו מזרונים, התקלחנו והצטרפנו לטרקלין המאולתר באוהל האירוח. הנחתי שלקראת חופשת החגים יעבור המקום נקיון וסדר. על כל פנים, התיישבנו בקרבת הצעירים ותושבי האיזור. כמו אוהל אירוח בדואי מסורתי (שיג) אנשים באים והולכים, הנרגילה כל הזמן מעשנת והתה מתוק מתמיד. הייתה זאת חוויה אותנטית של ערב במגזר הבדואי של ימינו שמצד אחד מנסה לשמור על המסורת ומצד שני קיימים רגעים בהם כולם בסמרטפון. אותה ישיבה ואותם פרצופים ראיתי למחרת בבוקר רק הפעם לא באוהל, אלא בארומה.



חישוב מסלול מחדש – בורות רמליה וסובב הר ערקוב:
מזג האוויר החם הביא אותנו לשינוי המסלול. מעבדת, ממשיך שביל הר הנגב לנחל אריכא. הליכה ארוכה בדרך ג'יפים לסירוגין וצמוד לכביש 40. מכיוון שהטיפוס להר ערקוב (עדיין חלק מהשביל) וציור הסלע שבחלק המערבי שלו סיקרנו אותי יותר, החלטנו לסטות מן השביל ולצאת למסלול מעגלי המתחיל בתחנת הדלק פז ליד הגן הלאומי עבדת.







השלמנו את הסיבוב דרך נחל עבדת והחלטנו לסיים את הטרק. לדעתי אחזור אליו באופניים על מנת להמשיך עד מצפה רמון. אני מודה שברגל, החלקים הבאים שלו פחות מפתים לטעמי. מצורפים כאן למטה מספר לינקים ונקודות חשובות למעוניינים ללכת בו.
שביל הר הנגב – מידע שימושי:
- אורכו של השביל 3-5 ימים וניתן לגוון בו את מסלולי ההליכה. שלושת הימים הראשונים הם המומלצים.
- יש לקחת בחשבון שיש מעט צל ולכן חשוב לטייל נכון (מומלץ לקרוא את הכתבה "5 כללי אצבע לטיול במדבר").
- המתכננים לטייל בחגים ולשלב לינה במאהלים הבדואים צריכים לתאם מראש.
- ניתן לתאם גם ארוחות במאהלים הבדואים והקפצת ציוד. המחירים עשויים להשתנות בהתאם לעונה והחגים. לינה בלבד תעלה בין 50-70 שקלים. לינה + ארוחות תעלה בין 100-200 שקלים. צרו קשר לבירורים מול כל אחד מהמאהלים.
- השביל מסומן היטב לכל אורכו, עדיין כדאי להצטייד במפות סימון שבילים.
קבצי GPS להורדה ולהבנת המסלול:
- יום הליכה 1 – מרחב עם למדרשת בן גוריון.
- יום הליכה 2 – ממדרשת בן גוריון לאוהל עיד.
- יום הליכה 3 – סובב הר ערקוב.
- מסלול הטיול המלא על מפת סימון שבילים.
טלפונים שימושיים:
- יאהלה קמפ (סאלם): 054-3510824.
- אוהל עיד (עיד אל קשחר): 053-7762166.
- חאן מרחב עם: 08-6571963.
- ביס"ש שדה בוקר: 08-6532016.
תודות ל: שי יגל על האירוח והעזרה בתכנון, אייל ברמור ואיתמר דביר על ההיענות להצטרף אליי להכרת הטרק.
***
יצאתם לשביל וחזרתם? יש לכם שאלה? אשמח לדעת איך היה – השאירו תגובה.

בנגב, שבילים ארוכים מסומנים בסגול (שביל הר הנגב ושביל סובב רמון).

מצפור חגי - יום הליכה 1

יאלה קמפ אצל סאלם - יום הליכה 2

אצל סאלם בסוכה - יום הליכה 2

אוהל עיד - יום הליכה 3

בורות רמליה - יום הליכה 3

ציורי סלע של כפות רגליים - יום הליכה 3.
היה דרך מעולה הרבה בדאויים!!!
להקת המיפשעות דורסת שוב!
אהלן, רציתי לשאול מה המספר של המפת שבילים של השביל? תודה!
היי עמית. מפות סימון השבילים הן 15 בעיקר ו 18.
היי, בהנחה שאני ממשיך למצפה רמון, צריך הטמנה למסלול הזה?
היי רועי. האם אתה ממשיך למצפה רמון בפוש אחד? או מתכוון לישון במאהל הבדואי בנחל חווה? במידה וכן אין צורך בהטמנה. הייתי מתאם איתו מראש.
אני ממש מתכנן לקחת את הימים באיזי ולחלק לפי המקטעים באתר של השביל…
אז אני מבין שאפשר לוותר על הטמנה, מגניב, תודה
בהצלחה. ספר איך היה 🙂
היי עומר, סופ"ש האחרון עשינו את יום 2-3 , היה מדהים בעיקר יום 2 משדה בוקר דרך עין-עקב לעבדת. יום מפרך אך מלא בנופים מקסימים ןמגוונים
תודה רבה על הזמן שהקדשת לי , מה הטראק הבא ?? 🙂
איזה כיף! תודה שחזרתם ועידכנתם. הטרק הבא הוא לעריף כרכום בחנוכה. קדימה!
שלום, יש לכם מיקום ומס' טלפון של המאהל בנחל חווה? והאם מישהו התארח שם ויודע איך זה?
היי עמית. מוזמן לנסות ליצור קשר דרך הלינק הזה.
מאהל בדואי נחל חווה