נחל עמוד – 4 מסלולים מומלצים ברמות שונות לאורך הנחל

05/05/2017 · על ידי עומר זיו

משך הטיול

יום שלם

אורך המסלול

12 ק"מ

דרגת קושי

  • בינוני
  • קשה

למי מתאים

  • מתחילים
  • משפחות
  • מטיבי לכת

עונה מומלצת

  • חורף
  • סתיו
  • קיץ
  • אביב

סוג מסלול

לא מעגלי

כולל/לא כולל כניסה למים

כולל

ציוד חובה

עלויות נלוות

0 ₪

איזור הטיול

נחל עמוד

נחל עמוד הוא ממש בקטגוריית “סלבריטי” בכל הנוגע למסלולי טיול בישראל. הנחל מתחתר למרגלות עיר הקודש צפת וזורם בכל ימות השנה. במדינה חמה כמו שלנו אפשר להבין מדוע נמשכים אליו מטיילים רבים. נחל עמוד מציע מסלולים קצרים, ארוכים ומאתגרים – מה שאומר שכל סוגי המטיילים יכולים למצוא בו עניין. אז הנה הם כאן, על פי חלוקה מועדפת שלי בהתאם לרמת קושי וסגנון. כל שעליכם לעשות הוא לבחור את המסלול המתאים לכם.

רגע לפני שמתחילים – חובה לקרוא:

  • רמת הקושי משתנה בהתאם לבחירת המסלול.
  • תחילת המסלול משותפת לכל המסלולים.
  • נחל עמוד הוא שמורת טבע והביקור בו בחלקים מסויימים כרוך בתשלום.
  • כל המסלולים המוצעים כאן הם במגמת ירידה בנחל.
  • סדר הופעת המסלולים המובא כאן מתחיל בתיאור המסלול הקשה – מאתגר ולבסוף המסלול הקל.
  • מטיבי לכת נדרשים להצטייד במפת סימון שבילים מספר 2.
  • לנוחיותכם מצורפת מפת סימון שבילים פתוחה בתחתית העמוד.
  • מומלץ להרים טלפון ולהתעדכן במצב השמורה ולהתייעץ איתם בדבר המסלול שבחרתם. טלפון לבירורים: 04-6999984.
  • המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. ממליץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת מצב השמורה ולשקול טיול עם מדריך מוסמך במידת הצורך.

נחל עמוד – 3 מסלולים למטיבי לכת:

נחל עמוד על חלקיו השונים הוא מגוון מאוד. מהליכה מתונה לצד אפיק הנחל ועד טיפוס יתדות והליכה מצוקית בחלקו התיכון והתחתון. במקומות מסוימים אפילו אפשר להגיד שהוא לא מתאים לבעלי פחד גבהים. שימו לב: בעונת החורף והאביב המסלול המלא המוצע כאן הוא מדהים. בעונת הקיץ וראשית הסתיו הטיול בחלקו התחתון של נחל עמוד לטעמי פחות מומלץ ולכן עשיתי הפרדה בין שני המסלולים. עדיין, הם שניהם מוגדרים למטיבי לכת וכוללים את החלק המאתגר.

המסלול המלא – מחניון הפיתול ועד כביש 8077 לחוקוק:

  • אורך המסלול: 18 ק”מ.
  • עונה מומלצת: אביב ושלהי החורף (חודש חודש מרץ).
  • דרגת קושי: קשה ומאתגר.
  • מנהלות: מסלול לא מעגלי הדורש השארת רכב בנקודת הסיום.
  • ההתקדמות במסלול היא איטית ולכן יש להתחיל מוקדם ככל האפשר.
  • אין צורך בתשלום לשמורה.

המסלול החלקי – מחניון הפיתול ועד צומת נחל עמוד בכביש 85:

  • אורך המסלול: 12 ק”מ.
  • עונה מומלצת: כל השנה.
  • דרגת קושי: קשה ומאתגר.
  • מנהלות: מסלול לא מעגלי הדורש השארת רכב בנקודת הסיום (צומת נחל עמוד).
  • ההתקדמות במסלול היא איטית ולכן יש להתחיל מוקדם ככל האפשר.
  • אין צורך בתשלום לשמורה.

המסלול הקצר – מחניון הפיתול לעין כובס (למטיבי לכת ברמה בסיסית):

  • אורך המסלול: 8 ק”מ.
  • עונה מומלצת: כל השנה.
  • דרגת קושי: בינונית – קשה.
  • מנהלות: מסלול לא מעגלי הדורש השארת רכב בנקודת הסיום (עין כובס).
  • אין צורך בתשלום לשמורה.

נקודת ההתחלה של המסלול המלא, החלקי והקצר היא חניון הפיתול. למטיילים זהו חניון לילה מסודר ונוח הכולל שולחנות פיקניק. החניון נמצא על כביש 866 בין היישובים כפר שמאי למירון. שימו לב: לבאים מדרום אסורה הפנייה שמאלה לחניון ולכן יש להמשיך עד הכניסה ליישוב מירון שם ניתן להסתובב ולחזור לעבר החניון.

נקודת סיום למסלול המלא: נמצאת על כביש הגישה לקיבוץ חוקוק היא רחוקה ולכן יש לקחת זאת בחשבון. ניתן לשקול הזמנת מונית במקום.

נקודת סיום למסלול החלקי: צומת נחל עמוד נמצאת על כביש 85 והגישה אליה היא מכיוון מזרח למערב בלבד. למגיעים מכיוון מערב יש להמשיך ולהסתובב במחלף כחל. במקום חניה מסודרת ונוחה.

נקודת סיום מסלול מטיבי לכת קצר: עין כובס הוא מקווה מקומי המלא בכל ימות השנה. המעיין נמצא לצד כרם זיתים בחלקה הדרומי של צפת. ניתן לכתוב ב-waze: “עין כובס”.

תחילת המסלול – רלוונטית לכל המסלולים:

מחניון הפיתול נצא בעקבות סימון השבילים השחור ותוואי שביל ישראל. חציית הכביש מתבצעת במנהרה קצרה ומשם הסימון ברור ונוח. תחילתו של המסלול קלה וזורמת ואחרי קצת יותר משעה הליכה תגיעו כבר אל המים הזורמים והבריכות המרעננות של הנחל. ההיצמדות לסימון השבילים השחור ותוואי שביל ישראל יישאר מתחילת המסלול ועד סופו.

שימו לב: מנקודת התתחלה ועד בריכות שכווי ייתכן ותראו הרבה תנועה על המסלול שכן זהו החלק הקל. הבריכות נמצאות במרחק 3.5 ק”מ מתחילת המסלול ואין בהם כמעט מים (עצוב). למי שמחפש להיכנס למים שווה לעשות זאת בבריכות שתראו יחסית בתחילת המסלול (קצת אחרי עין יקים – יש שילוט). אחרי בריכות שכווי אין איפה להיכנס למים יותר.

מבריכות שכווי יש להמשיך עם שביל ישראל דרומה. בנקודה זו תדעו בדרך כלל גם יושב נציג של השמורה ומוודא שאתם יודעים לאן פניכם מועדות שכן החלק האתגרי במסלול הוא בדיוק במקטע זה. לחלק זה יש להיכנס לפני הצהריים ולכן יש לשים לב לזמנים.

מבריכות שכווי עד לצומת נחל עמוד:

המסלול בחלק הזה חוצה את הנחל מספר פעמים. קשה שלא להתרשם מעוצמתו ומשרידי טחנות הקמח שניצלו את מי הנחל השופעים בעבר. השביל מזגזג בין גדות הנחל. אחרי שעת הליכה תבחינו בשלט עץ וסימון כחול המכווינים לעין כובס (התייחסות בסוף הפסקה). יש להמשיך עם הסימון השחור ושביל ישראל. מכאן המסלול מתחיל להיות מאתגר יותר. הנחל והמצוקים יתרוממו גבוה ואתם תטפסו לעיתים באמצעות יתדות. ההתקדמות היא איטית והחוויה יוצאת דופן. אחרי 12 ק”מ תצאו לעבר כביש 85 (צומת נחל עמוד). נקודה זו היא אפשרות סיום נוספת והיא גם נקודת הסיום של המסלול מטיבי לכת החלקי.

מצומת נחל עמוד ואילך המסלול מתמתן ואין חלקים מאתגרים או מפחידים כמו בחלקו התיכון. בעונה המומלצת המשך המסלול מכאן הוא מדהים ביופיו. אורכו של המקטע מצומת נחל עמוד ועד כביש הגישה לחוקוק הוא 6 ק”מ של הליכה. במידה ואתם מטיילים בעונה יבשה והכל עדיין מסביב צהוב אני ממליץ לסיים את המסלול בנקודה זו (צומת נחל עמוד).

*עין כובס: אחרי 2 ק”מ מבריכות שכווי (6 ק”מ מתחילת המסלול) מהווה העלייה לעין כובס אפשרות יציאה ראשונה אם אתם מעוניינים בכך. יש לקחת בחשבון שמדובר בעלייה שאורכת חצי שעה. סך הכל אורך המסלול לבוחרים לסיים בעין כובס הוא 8 ק”מ. אם אתם מטיילים מתחילים ובכל זאת מתחשק לכם מסלול מאתגר טיפה ומרשים – יש לשקול בחיוב אפשרות זו.

נחל עמוד
מנוחה בין שבילי הנחל והחורש.

מצומת נחל עמוד (כביש 85) לנקודת הסיום (כביש 8077):

פסקה זו רלוונטית רק אם החלטתם לטייל במסלול מטיבי לכת המלא. את כביש 85 חוצה מנהרה מסודרת שבסופה ירידה קצרה חזרה לאפיק הנחל. זמן ההליכה משוער למקטע זה הוא שעתיים-שלוש. השביל נינוח במרביתו וקיימות נקודות צל רבות מתחת לעצים. המטיילים במקטע זה זוכים לראות מספר דברים: הראשון, הגיחון שבנחל עמוד. המוביל הארצי המפורסם חוצה את אפיק הנחל בחוק כלים שלובים. קשה לפספס אותו. רק לחשוב איך חצבו ובנו את זה מעורר התפעלות. הדבר השני הוא העמוד המפרוסם המגיע לקראת סיום המסלול ונתן לנחל את שמו.

נחל עמוד – מסלול משפחתי:

  • אורך המסלול: 5.5 ק”מ.
  • עונה מומלצת: כל השנה.
  • דרגת קושי: קלה-בינונית.
  • המסלול לא מעגלי ונדרש להשאיר רכב בנקודת הסיום (ב-waze: “שמורת טבע נחל עמוד”).
  • הכניסה לשמורה והיציאה ממנה בנקודה זו היא בתשלום.

תיאור המסלול:

מסלול זה מתאים למשפחות מטיילות ולכל מי שמחפש מסלול קצר בין 3 שעות. המסלול אינו מתאים למי שמתקשה בהליכה. תחילתו של המסלול בחניון הפיתול כמו כל המסלולים עד כה. סיומו בחניון השמורה המוכרז של נחל עמוד. התחילו ללכת בתוואי שביל ישראל (סימון לבן-כחול-כתום) וסימון שחור. המסלול מגיע עד לבריכות שכווי וההליכה בו כיפית ונוחה. הרגישו חופשי לעצור בכל בריכות המים שתראו במקום. כאשר תגיעו לבריכות שכווי ולמבנה טחת קמח מפואר, המשיכו להתפנן. מכאן, על מנת להגיע לנקודת הסיום יש לחזור בחזרה עם סימון השבילים השחור באותה הדרך שהגעתם עד למפגש עם סימון שבילים האדום. בנקודה זו תבחינו בשילוט לכיוון היציאה מהמשמורה ולמבנה תחנת המשטרה הישנה.

התגובות שלכם

25 תגובות על “נחל עמוד – 4 מסלולים מומלצים ברמות שונות לאורך הנחל

  1. “המסלול המשפחתי הקליל” הוא כלל לא קליל, וזה מטעה. הלכנו את המסלול עם קרוב משפחה שהוא לא כ”כ בכושר והיה לו מאד קשה. בבקשה תתקנו את הכותרת.

    1. מסכימה עם כל מילה. מחניון נחל עמוד ועד חוקוק אורך המסלול הוא 8.5 ק”מ ולא כפי שמצויין. אנחנו משפחה שרגילה לטיולים והיה לנו קשה!

  2. תודה על העדכון ועל השיתוף. חידדנו את הפסקה והכותרת. בכללי כדאי לדעת שהגדרה של רמת קושי נקבעת על פי מספר פרמטרים: תוואי השטח, ירידה או עלייה, כמות צל או אורך המסלול. קל לאדם אחד יכול להיות קשה יותר למישהו אחר. כפי שכתוב בכותרת מומלץ להתקשר לשמורה לפני ולהתייעץ איתם. שינינו את ההגדרה “קליל” על מנת לא לבלבל.

    שוב, תודה ששיתפתם.

  3. לא הבנתי למה לא ניתן לעשות את המקטע האחרון (כביש 85 עד נקודת הסיום) בלבד ? נשמע כמו מסלול יחסית קצר ונוח,האם יתאים למשפחה עם ילדים קטנים ?

    1. היי נטע. ראשית, ניתן לעשותו. אולם, בתיאור המסלולים כאן הבאתי את המלצותיי וניסיתי לא לבלבל גם מרוב אפשרויות. המסלול מכביש 85 לנקודת הסיום אפשרי בהחלט אולם לטעמי הוא פחות מתאים למשפחות. הוא ארוך קצת ואין בו מים בכלל. בעונה היבשה זה זה מאוד מבאס ללכת בו.

  4. יש עוד מסלול המתחיל בחניון עין הוזים . (יש צורך בחציית כביש ראשי עוברים דרך שער) ויורד אל הנחל לעין יקים והבריכות ישירות הליכה של של45 דקות בשביל רחב חשוף לשמש בתחנת השאיבה של עין יקים ממשיכים ימינה ואחרי כעשר דק’ מגיעים אל הבריכות .(כך אנו המקומיים נוהגים לרדת אל הנחל ) .

  5. טיילנו היום. אני חושבת שההליכה מחניון הפיתול עד למקור המים הראשון ארוכה, יבשה ודי מתישה בקיץ, לכן עדיף להתחיל מחניון נחל עמוד עילי.

  6. האם ניתן להכנס מחניון השמורה (חניון נחל עמוד) בסימון שביל אדום להתחבר בהמשך לסימון השחור ולשביל ישראל ולהמשיך לאחר בריכות השכוי לכיון צפת ?????? באם כן אז, א’- היכן מוקד היציאה בצפת??, ב’ מהו אורכו של המסלול ??, ג’ האם ניתן ללכת אותו עם ילדים קטנים??????? בתודה שוקי

    1. היי שוקי. אפשר. מבריכות שכוי יש לך מספר אפשרויות. תלוי גם מה גילאי הילדים.
      המלצתי היא להרים טלפון לשמורה ולשאול קודם כל אודות השבילים והאם כולם פתוחים.

  7. יפה מאד, אבל אינפורמציה לגבי המסלול הארוך ביותר הוא מידי דליל, כגון כמה שעות לוקח לעשות אותו, וכן מה המאפיינים הקשים של המסלול הזה.

  8. שלום
    כל המסלולים בנחל עמוד דורשים השארת רכב?
    אין מסלול מעגלי?

    1. היי רונית. במסלולים שבחרנו להמליץ אכן צריך השארת רכב. יש אפשרות לטיול מעגלי קצר היוצא וחוזר לשמורה אולם יש בו לא מעט חזרה על אותה דרך. אנחנו פחות אוהבים.
      מומלץ להתקשר לשמורה ובימים אלה חובה להירשם ולברר מה הכי נכון לכם.

  9. אני רוצה לעשות מחר את המסלול שבין מירון לצפת
    איפה אני רואה פרטים ומפה מדויקת של המסלול?
    תודה

  10. בקר טוב, לא הצלחתי להבין אם אנחנו נדרשים להירשם לטייל בנחל. מתכננים להתחיל בפיתול ולסיים ליד כחל
    אשמח למיידע

  11. חלק הכי יפה של המסלול מחניון נחל עמוד עליון עד לכביש 85 (יש לחלק רכבים). אורך המסלול – 12 ק”מ בדיוק. זמן הליכה כ 5 שעות. עד שעה 10 בבוקר רוב המסלול מוצל לכן בקייץ \ סתיו צריך להתחיל מוקדם בבוקר. כ 5 ק”מ מתוך 12 קשים וכוללים תיפוס, ווים, סולמות וכו’. אין מים בלק התחתון אך עדיין מעוד מקשים ויפה. ממליץ ללכת אך ורק עם נעלי הליכה טובית ולא עם סנדליו ונעלי ספורט.

  12. חייב לציין שהאתה מאוד מונגש וברור כמן כן אינפורמציה רלוונטית שמאוד עוזרת. תודה רבה

  13. תודה רבה רציתי לדעת כמה זמן כל המסלול מתחילה ועד סוף

    1. בהנחה שאתה מתכוון להתחלה בחניון הפיתול ויציאה בכביש הגישה לחוקוק מדובר על יום טיול ארוך מאוד וקשה. יש לצאת מוקדם. מעריך שבין 8-10 שעות. תלוי בכושר וגודל הקבוצה.

  14. עשינו את המסלול כבר פעמיים בעבר. מה דעתך לשם שינוי לעשות אותו בעליה. חשבנו להתחיל בכביש 85 ולעלות עד הבריכות. המחשבה היא להתחיל את החלק היותר קשה מוקדם בבוקר ואז לסיים יום טיול באיזור המוצל וליד הבריכות. כמובן לא בשבת שהשביל עמוס. מרק

    1. זה בהחלט אפשרי אבל מחייב יציאה מוקדמת וכושר גופני טוב. יש לקחת בחשבון את זמני הכניסה לשמורות בתשלום באיזור הבריכות.

  15. תודה על המידע באתר. אודה להשוואת מידת הקושי בין העליה מנחל עמוד לעין כובס ביחס לעליה מנחל קדש למצודת כח (שהיא תלולה מאוד, על בסיס סלעים ויתדות)?

    1. העלייה מנחל עמוד לעין כובס היא קצת יותר ארוכה מהעלייה מנחל קדש למצודת כח. העלייה ברובה על שביל נוח.

Comments are closed.